lørdag 13. april 2013

Norske spor i Alexandria.

Alexandria har vært en praktby. Ved uløpet av Nilen i deltaområdet, ligger denne kystbyen. Siste ti år har innbyggertallet doblet seg fra 3,5 millioner til 7. Urbanisering foregår også i Egypt. Av bygningene kan man se en by som har hatt bedre tider enn i dag.
Men biblioteket er en av byens stoltheter. Arkitekten bak bygget er det norske firmaet "Snøhetta". Det har også vært gitt bistand fra Norge ellers. I 2003 åpent man det nye studie- og biblioteksenteret. Vil du lese mer, klikk deg inn på denne lenken http://no.wikipedia.org/wiki/Biblioteket_i_Alexandria .

Det er over en million bøker i dag. Det er plass til 8.

Universitetet ligger på andre siden av gaten.
Biblioteket blir brukt av studentene mye.

Fra fasaden på utsiden.

Fra lesesalen inn i bygget. Bygget skrår ned til 16 meter under bakkenivå.


Oversiktsbilde.

Vi fikk 2 timer som turister i Alexandria. Ellers var 6 dager fulltegnet med avtaler og besøk, også i Kairo. Jeg reiste sammen med representant fra IBRA Norge. Vi fikk mange inntrykk av de utfordringer som fins i dette folkerike landet.
En reiseplan er alltid en utfordring om logistikken holder. Denne gang var det plutselig streik på jernbanen, så vi måtte leie en bil fra Kairo til Alexandria. Litt forsinket kom vi fram. Og en taxi fikk motortrøbbel på veien inn til byen en kveld og vi måtte skaffe oss ny taxi for å komme videre. Man vil helst unngå å tusle alene i mørke og trafikerte gater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar