onsdag 16. februar 2011

Stavrovouni

Noe av det første vi la merke til da vi kom til Kypros, var et lysende punkt høyt opp på et fjell mellom flyplassen og Limassol. Stavrovouni Monastry ligger 700 moh i et ellers flatt, lavt landskap. Dit ville vi opp og det ble på søndag. En flott oppstigning med vei helt fram. Kvinner forbudt. Skiltet viste tydelig at Vivi måtte stå utenfor. Bare menn, tekkelig kledd fikk komme inn for å se. Ingen foto heller. Bare se, være stille og vise respekt. Jeg gikk rundt i alle rom som var åpnet opp. Inn i kirkerommet, kjøkken, utsiktspunkt med panoramautsikt og deretter tilbake. Alt var rent og ordentlig tatt vare på. Av bare menn kledd i svart og med langt skjegg. Men det er likevel noe her. Midt i all symbolikken og bilder, lyser korset.
Klosteret er anlagt på 300 tallet, av en kvinde. Dit skal et stykke av selve Kristi kors ha kommet. I dag er en splint tilbake og er innsatt i et sølvkors. Stavrovouni betyr; kors (Stavros) og fjell (vouno). Det fortelles om hvor stor betydning disse symbolene har og hvor mye dette minner kypriotene om Gud og Jesus. Under og tegn følger også med fortelles det. Folk lengter virkelig og de finner sin lengsel dekket i den kirke de har tilgjengelig.


I Larnaka ønsket vi å se flamingoene i saltsjøen. Nå var det mye vann etter all regnet og vi fikk se fugl samt et flott landskap rundt byen og flyplassen.

Frodig rundt saltsjøen




Vannet så veldig salt og livløst ut.

Folk tør mer vise sin mening nå etter hendelsene som får autoritære regimer til å skjelve. I dag fortalte en av våre medarbeidere at han fikk en lytter på tråden i går der vedkommende stod fram og fortalte sin historie, om sin tro og hva som er blitt gjordt for andre i nærområde. Tilslutt ble det sang og gitarspill på Skype uten å være redd. "Nå tør jeg." I 4 år har han jobbet i det stille, vært redd for å bli oppdaget pga myndigheter og politi. Det skjer noe stort.                            

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar