torsdag 14. juli 2011

Vassilikos is gone

I dag har det vært begravelse for de 12 omkomne etter eksplosjonen ved militærbasen.
Nå kommer mange spørsmål opp. Det er protester utenfor presidentpalasset med krav om avgang. 1000 mennesker har samlet seg og de vil fortsette.

Økonomien har gått mange steg tilbake. Kraftverket (Vassilikos) som nå er ødelagt, produserte 60% av Kypros sitt behov. De løsninger som nå settes i gang på kort sikt, er kostbare og strømforsyningene vil være ustabile. Kundene må betale for ny strømproduksjon som vil være dyrere enn det som nå forsvant.
Det fryktes at mange bedrifter vil få problemer både med produksjon og med nedgang i etterspørsel. Det males med svart penn vanskelige tider for mange.
Det arbeides med å fordele behovet for strøm. Det foreslås unntak for arbeidstidsbestemmelser slik at det kan arbeides mellom 8 om morgenen og halv ett om natten etter en modell som sentralbanken allerede har innført. Det skal være innlagt  pause mellom 5 og 8 om ettermiddagen. Alt for å spre belastningen på nettet.

Solnedgang i kveld over Limassol.
Jeg har kjørt igjennom en del av byen i dag og vært innom offentlige kontorer. Flere lyskryss er uten lys. Det sies at det allerede er økning i trafikkskader. På arbeidsgiveravgiftskontoret kunne de ikke jobbe når jeg var der. Uten strøm fikk de ikke gjort noe i EDB-systemet. Likeså virket selvsagt ikke AC-en og kontorene var glovarme. "Kanskje om en time eller to kan vi få komme igang igjen." Slik var det også på andre kontor. Større butikker er utstyrt med aggregatorer. Mindre butikker prøver så godt de kan å holde varmen ute og kjølen inne. Folk oppfordres til å bruke AC minst mulig.
Jeg merker meg at folk er redde for å bruke heisen. Ikke rart heller hvis plutselig strømmen går og man blir sittende der et par timer uten å kunne komme ut på skikkelig vis.
Men dette skal nok folket komme igjennom. Det sammenlignes med at hendelsen er et slag for Kypros på linje med da Tyrkia invaderte nord-siden i 1974.

Nå har jeg holdt en lang avhandling om Kypros just nå. Men mandag den 11. juli vil bli en historiedag for øya. USA har 11. september.

Heldigvis har vi i vårt bydistrikt blitt spart for strømbrudd til nå. Alt hos oss fungerer for tiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar